


Typy melounů
Než se pustíme do výběru melounu, je dobré znát různé typy melounů, které můžete najít na trhu:
- Vodní meloun (Citrullus lanatus): Nejoblíbenější typ melounu s červenou, sladkou dužinou a zelenou kůrou.
- Cantaloupe (Cucumis melo var. cantalupensis): Meloun s oranžovou dužinou a síťovanou kůrou, známý také jako ananasový meloun.
- Galia (Cucumis melo var. reticulatus): Meloun s oranžovou nebo zelenou dužinou a hrubou síťovanou kůrou.
- Piel de Sapo (Cucumis melo var. inodorus): Meloun s hladkou zelenou kůrou a bílou nebo světle zelenou dužinou.
Krok za krokem: Jak vybrat ten nejlepší meloun
1. Podívejte se na tvar a velikost
Vodní meloun: Hledejte meloun, který je symetrický a bez deformací. Příliš nepravidelné tvary mohou naznačovat nerovnoměrné zrání.
Cantaloupe a Galia: Měly by být kulaté a rovnoměrně tvarované. Vyhněte se melounům s výraznými hrboly nebo prohlubněmi.
2. Zkontrolujte hmotnost
Zralý meloun by měl být na svou velikost těžký. To naznačuje, že obsahuje hodně vody a bude šťavnatý. Zvedněte několik melounů stejné velikosti a vyberte ten nejtěžší.
3. Prohlédněte kůru
Vodní meloun: Hledejte meloun s tmavě zelenou, matnou kůrou. Lesklá kůra může znamenat, že meloun ještě není zralý. Na spodní straně by měl mít žlutou skvrnu, kde ležel na zemi a dozrával na slunci. Čím tmavší a větší skvrna, tím lépe.
Cantaloupe a Galia: Kůra by měla být béžová nebo krémová se sítí. Vyhněte se melounům s příliš zelenou kůrou nebo skvrnami.
4. Poklepání a zvuk
Lehce poklepejte na meloun. Pokud uslyšíte dutý zvuk, je to dobré znamení, že meloun je zralý. Pokud zvuk není dutý, může být meloun nedozrálý nebo přezrálý.
5. Přičichněte
Cantaloupe a Galia: Přičichněte k místu, kde byl stopka. Měl by být cítit sladký, ovocný aroma. Pokud necítíte nic, meloun ještě není zralý. Příliš silný zápach může znamenat, že meloun začíná přezrávat.
6. Prohlédněte stopku
Vodní meloun: Pokud je na melounu stopka, měla by být suchá a hnědá. Zelená stopka naznačuje, že meloun byl sklizen příliš brzy.
Tipy pro skladování
Melouny skladujte na chladném a suchém místě. Celé melouny mohou být uchovávány při pokojové teplotě, ale po nakrájení by měly být uchovávány v chladničce a spotřebovány do několika dnů.
Výběr perfektního melounu může být jednoduchý, pokud víte, na co se zaměřit. Pamatujte si tyto tipy a triky při vašem příštím nákupu, a budete moci vychutnat sladký, šťavnatý a osvěžující meloun v každém kousku. Ať už preferujete klasický vodní meloun, nebo dáváte přednost cantaloupe či galia, správný výběr vám zajistí maximální chuťový zážitek.
Mohlo by vás zajímat


Tajemství Halloweenu: Proč milujeme dýně, duchy a kostýmy?

Co je Pager? Legendární pípák, který změnil komunikaci na dálku
